OSVĚŽUJÍCÍ KOKTEJL
MAI TAI – ještě něco navíc
Většina lidí si myslí, že původ koktejlu Mai Tai je na Havaji, ale ve skutečnosti byl tento ovocný, tropický koktejl vymyšlen v roce 1944 v Kalifornii pro návštěvu z Tahiti.
MAI TAI jak to začalo
Drink byl pravděpodobně poprvé namíchám v roce 1944 v Oaklandu v Kalifornii v restauraci Trader Vic. Majitel restaurace, Victor J. Bergeron, jej prý namíchal svým přátelům, kteří ho přijeli navštívit z Tahiti. Jeden z těchto přátel (Carrie Guild) ho ochutnal a vykřikl: „Maita’i roa ae!“ , což lze z tahitštiny přeložit jako „velmi dobrý“, přeneseně to znamená „nejlepší na světě“. A tak vznikl i název tohoto koktejlu.
V roce 1953 byl Victor J. Bergeron pověřen vytvořit koktejl pro nový Royal Hawaiian Hotel. Victor tehdy vytvořil variaci na Mai Tai s přidáním ananasové šťávy - tato varianta je dodnes v hotelu podávána. Populární se koktejl stal během 50. a 60. let, kdy ho měla v nabídce řada „Tiki podniků“. Jeho slávu rovněž posílil film Blue Hawaii, ve kterém si zahrál hlavní roli zpěvák Elvis Presley.
MAI TAI symbol TIKI kultury
Během 30. let minulého století se Spojenými státy šiří tzv. Tiki kultura, inspirovaná kulturou domorodých Polynésanů. Po celých Spojených státech tak vznikají restaurace, bary a kluby vyzdobené v polynéském stylu. V takovém podniku jste mohli narazit na hořící pochodně, ratanový nábytek, palmové listy, květinové věnce i podprsenky vyrobené z kokosových ořechů.
Dnes je Mai Tai je synonymem Tiki kultury minulosti i současnosti.
To nejlepší nakonec: RECEPT
Existuje mnoho receptů na koktejl Mai Tai. Vybrala jsem pro Vás dva základní, ale inspirujte se jakýmkoliv receptem, který se Vám bude líbit. Níže uvedené recepty jsou vždy na 1 porci.
MAI TAI Nr. 1
Suroviny:
30 ml bílého rumu
30 ml tmavého rumu
15 ml Curacao Orange
15 ml mandlového sirupu
10 ml cukrového sirupu
šťáva z ½ limetky
4 - 6 kostek ledu
Veškeré ingredience kromě tmavého rumu přidáme do shakeru a promícháme. Přes sítko slijeme do připravené sklenice s ledem. Až na závěr přilijeme tmavý rum, který se krásně rozlije po vršku nápoje. Sklenici můžeme ozdobit plátkem ananasu a/nebo pomeranče a do něj zapíchnout párátko s koktejlovou třešní. Podáváme s brčkem.
MAI TAI Nr. 2
Suroviny:
20 ml světlého rumu
20 ml tmavého rumu
10 ml Amaretta
10 ml Apricot Brandy
10 ml Curacao Orange
10 ml limetkové šťávy
ananasový džus
Smícháme vše kromě ananasového džusu a nalijeme přes led do sklenice. Pak doplníme ananasovým džusem a podáváme s brčkem. Sklenici můžeme ozdobit viz varianta 1.
Příjemné osvěžení koktejlem MAI TAI
Vám přeje
Komentár k článku (1)