Zápach z pračky a prádla? 🦠
1) Po ukončení praní, máchaní a odstředění zůstává v pračce vlhkost na stěnách. Když vlhkost uzavřeš, začne se to tam všechno zapařovat a páchnout. Po dvou dnech je to prostě smrad jako bič. Je to stejný, jako když zavíčkuješ čistou a mokrou sklenici od marmelády. Zapaří se a bude „cítit“. Větrej pračku!
2) Praní si nastavuj tak, abys měl/a možnost co nejdříve po vyprání prádlo vyjmout z pračky a pověsit, nebo dát do sušičky.
Pereš večer, ráno spěcháš do práce a zapomeneš. To je sice běžné, ale mokré prádlo ležící v uzavřené pračce skoro 24 hodin prostě musí začít smrdět. CHYBA! Tvoje chyba!
Pokud máš pračku s možností nastavení předvolby času, tak dej prádlo do pračky a čas nastav tak, aby pračka doprala prádlo v dobu, kdy budeš doma a můžeš prádlo ihned pověsit, nebo dát do sušičky.
Prádlo nesuš ve vlhkých a špatně větraných místnostech! Sušák měj tam, kde je suchý vzduch a dobře se větrá. Sklep, komora nebo kamrlík, kde je vlhko a syrovo může způsobit zatuchnutí a pach prádla. Nevětraná zavřená koupelna v bytovém jádře bez okna taky není ideální pro sušení prádla. Najdi si doma místo, kde ti schne prádlo dobře a rychle.
Já peru tak, že dám večer prádlo do pračky a konec programu nastavím na 7:00 hodin ráno. Pokud máš pračku blízko ložnice a její hluk by tě v noci rušil, tak dej prádlo do pračky ráno a čas nastav tak, aby doprala, když se vrátíš z práce. Přizpůsob si to podle sebe. Jak ty sám/sama chceš. Ty jsi tady šéf!
CHYBA ⚠️
Střídej i vyšší teploty! 🌡️
3) Pokud cítíš z prádla zatuchlinu, pak nehledej problém v aviváži nebo pracím prostředku! To je nesmysl. Můžeš si za to sám/sama. Protože pereš neustále na nízké teploty okolo 40 st. C. Vytváříš tak ideální prostředí pro množení bakterií v pračce.
Bakterie z našeho těla (pot, kůže a maz a další "laskominy" i zbytky potravin) se přenesou na prádlo a mohou pak ulpět na stěnách pračky. Pokud mají bakterie ideální prostředí (teplota blízká teplotě lidského těla), pak se množí a smrdí! Píšu to záměrně tak zjednodušeně, aby to pochopil každý.
Představ si, že bakterie z našeho těla jsou něco jako kvasnice. Když budou mít ideální teplotu kolem 40 st C, tak se budou množit a smrdět neustále.
Moje rada zní: Barevné per na nízké teploty, ale pokaždé vyper taky nějaké světlé (stálobarevné) a bílé kousky na teploty vyšší, než je teplota 60 stupňů celsia. Střídej teploty a zařazuj i vyšší teploty! Třeba utěrky z kuchyně nebo bílé ložní prádlo vyper na 60 stupňů celsia. Já utěrky vyvářím na 90 stupňů a ještě se mi nestalo, aby moje pračka smrděla. Tou vysokou teplotou pak zamezíš tomu, aby tvoje pračka páchla. Ne, nemůže za to aviváž, gel, ani prášek. Můžeš si za to ty sám/sama.
Do pračky jen dáváš prádlo a vůbec se o ní nestaráš. 🦠
4) Další problém. Tvoje pomocnice je s tebou mnohdy 10 a více let a ty ji ani jednou nevyčistíš? Připečené zbytky pracích prostředků na spirále. Zanesené odpadní trubky a vana špínou a slizem. Chyba!!!!!
Pravidelnou péčí nejenže prodlužuješ životnost pračky a můžeš ušetřit za opravy, ale předejdeš především zápachu. Použij čistič pračky KAMENOŽROUT alespoň jednou za čtvrt roku. Odstraní usazeniny vodního kamene a prášků připečené na topné spirále. Pročistí trubky od „moribundusu“ z prádla a odvod odpadní vody. KAMENOŽROUT Nestojí „majlant“ a nezbourá ti rodinný rozpočet. Balení vystačí na 2 čistění, což je půl roku. Věř tomu. Funguje spolehlivě.
Máš doma pejska, kočku nebo hospodářská zvířata?
Pak se výše uvedenými pravidly prostě MUSÍŠ řídit stoprocentně! Proč? Protože z tvého prádla se navíc do pračky dostávají i bakterie domácích a hospodářských zvířat (chlupy, sliny, atd) . A to už je pořádnej nášup! Takže výše uvedené si vytiskni a připni magnetem na pračku.
Uvidíš, že se to naučíš. Chce to jen střídat teploty a občas pračce dopřát očistnou kúru třeba s KAMENOŽROUTEM.
Komentáře ke článku (6)