Zajímá tě PastArt?
Jak začít?
No jasně. Návodem k použití. Nebudeme si nic nalhávat. I když je to nuda, tak přístroj není zadarmo. Zaslouží si tvoji pozornost. Udělej si kafe a přečti si návod. Pomůže ti pochopit, že je to extrudér těstovin. Že příprava se liší od běžný výroby domácích nudlí, které dělala tvoje babička.
Zapomeň na recepty od babičky! Teda při výrobě těstovin lisováním přes extrudér.
Pokud chceš kvalitní těstoviny, pak postupuj dle návodu k použití. I já miluju domácí ručně krájený nudle od mamky, ale takhle to prostě nefunguje. PastArt lisuje těstoviny pod tlakem. Dokonce pod takovým, že z přístroje vylézají ven zahřáté. Tomu se říká extruze. A přiznejme si, že babičky "vo extruzi" neměly ani "páru", takže jejich zaručený recepty necháme klidně spát.
Jak to funguje?
Do nádoby nasypeš hladkou mouku, zavřeš víko. Zapneš přístroj. Pak naliješ tekutiny přesně podle návodu k použití. 3 minuty se to bude míchat. Klídek!
Těsto bude vypadat jako DROBENKA na koláč!
NELEKEJ SE! Nic nepřidávej! Všechno je v "cajku". Tak to má být. :-)
Po ukončení fáze míchání to "zapípá" a pustí se zpětnej chod. Bude se to točit "vobráceně".
Teď si dej panáka! Veř, že i tohle přežiješ.
Dvakrát to lupne a pomalu začnou lézt ven těstoviny. Čím tenčí těstoviny, tím pomaleji lezou. Máš vyhráno. Pročechrej je rukou, ať se neslepí a polož je na utěrku (aby se nudle nelepily na stůl). Pak si připrav žhavou vodu a můžeš je uvařit.
Hotovo! Máš to za sebou :-)
Na co si dát "bacha"?
Při extruzi (lisování) hotových těstovin dej bacha na poměr MOUKA x VODA. Musí to být vždycky 400 g mouky a 170 gramů vody. Je to v návodu. Neboj :-)
Když přidáš vejce, tak vejce se započítává do tekutin. Znamená to, že odvážíš vejce a doliješ to vodou až na 170 gramů. Jasný?
Když máš "echt" velký domácí vejce (velikost L), tak přidej vodu až na 185 gramů. Vejce v sobě nemá tolik vody. Voda je potřeba. Bez vody to nejde.
Pastart není míchačka na beton, tak na to mysli :-)
Jakou mouku?
Na kvalitě mouky hodně záleží. Nejlepší je hladká "dvounulka". Já osobně nedám dopustit na "Babiččinu volbu". Šmankote! Zase babička! :-) Ale jen tu babičku na tom pytlíku od mouky, jo? :-)
Semolinová mouka je taky v pohodě. Pokud neseženeš hladkou mouku, tak ji předem dej do jakýhokoliv mixéru a 45 vteřin ji mixuj. A máš z ní hladkou. Ale proč si to komplikovat, že jo? Kup si rovnou hladkou. Nejlepší výsledek je s hladkou. Nepoužívej hrubou. Za hrubou mouku do těstovin by tě italové vytahali za uši :-)
Šmarjá! Kde najdu recepty?
Klídek. Základní recepty najdeš v návodu k použití a další pak najdeš tady po kliknutí na tenhle zelenej text. Až budeš mít recepty v "malíku" tak můžeš vymyslet vlastní. Budu rád, pokud se s náma podělíš i o vlastní recepty a postupy. Recepty můžeš přidávat na web i ty. A za dva recepty ti pošleme aviváž zdarma. A TO UŽ SE VYPLATÍ ! :-)))))
A co těsto na babiččiny nudle? Zvládnu to taky? A co vánoční těsta?
Javor! Teda "Jasan!" Přípravu jakýhokoliv tuhýho těsta zvládne Pastart taky. Použiješ program, který ti jen uhnětě těsto, ale nebude ho dál lisovat do tvaru těstovin.
Prostě si připravíš těsto, který pak zpracuješ do rohlíčků, praciček, lineckýho a všeho nelineckýho. To je pro Pastart hračka. Jen ty tuhý těsta podle receptu babičky nelze nechat projít extruzí. Mohlo by se to ucpat. A přístroj POŠKODIT. A to nechceš. A ani to nebudeš zkoušet, že jo? Protože věříš Frantovi, že nekecá!
Jak jsme si psali, tak babičky o extruzi dřív nic nevěděli. Není to jejich chyba. Je jiná doba a byly objevený nový postupy. Hotový těsto si pak zpracuješ podle svých představ ručně.
Supr! Máš výrobník (extrudér) těstovin a automat na tuhý těsta. Uvidíš, že je to fakt jednoduchý. A ty budeš kralovat italský kuchyni. Právě v itálii jsou podobný přístroje nejoblíbenější a v evropě nejprodávanější.
Přeju ti hodně zábavy. Uvidíš, že si ty i tvoje okolí čerstvý těstoviny zamilujete. A na kupovaný se pak už ani nepodíváš. Vím to. Jiný než domácí a čerstvý už sám prostě nejím.
František Černý
Komentáře ke článku (3)